Hol érdemes elhelyezni a lábtörlőt? Hányféle szőnyeget használjunk?

Hol érdemes elhelyezni a lábtörlőt? Hányféle szőnyeget használjunk?

Ehhez a válaszhoz megint képzeljünk el egy átlagos képet. Például egy átlagos férfi vagy kamasz cipőt vastagabb, jó mélyen bordázott talppal, hogy komfortos legyen benne a járás. Meg egy átlagos őszi időt. Mi ragadhat erre a cipőtalpra? Sár, falevél, esővíz és por, leginkább. Ha a sarat szeretném leszedni valamivel, ahhoz mit kellene használni?

Valami erős, kaparó szerszámot, vaskót például. Nyilván nem adjuk az ajtó előtt, kívül, még kint az épület előtt a vendég kezébe a vaskót, hogy húzza le a nagyját. De kb. ezt a hatást érhetjük el, ha az ajtó előtt elsődleges zónaként egy alumíniumba ágyazott kefesoros lábtörlő van. A kefe lehúzza a nagyját, az alusínek között pedig a lehúzott sár el is tud tárolódni.

De még maradt azon a cipőtalpon egyéb is! Szutykos esőlé, nedvesség, a rovátkákban homok és por. Ezeket más anyagú lábtörlők tudják leszedni. Köztes zónaként használhatunk például műanyag lábtörlőket a szélfogókban, vagy közvetlenül a bejárat mögött. A harmadik zóna, a textiles anyagúak a legfinomabb, legapróbb port és nedvességet tudják még képzeletbeli cipőtalpunkról begyűjteni. Ez a funkció talán a legfontosabb! Mik is azok a homok és porszemcsék? Kvarckristályok. Mivel szokták a követ tisztítani, a gyémántot csiszolni? Kvarckristállyal. A cipőtalpon maradt kvarcszemcsék akkor mit is csinálnak a kövezetünkkel, padlónkkal? Hű, ezt ne is gondoljuk tovább!!!

Használjunk kint is és bent is, többféle anyagminőségű lábtörlőt.

Olyat válasszunk, amivel nem csak lábat, hanem költségeket is megtakaríthatunk!
Egy jól megválasztott lábtörlő nemcsak a bejárat rendezettségéhez a cég imázsának erősítéséhez járul hozzá, hanem jelentős költség megtakarítást is eredményez.Könnyű belátni, hogy az adott épületnek megfelelő méretű lábtörlőt, amely begyűjti az utcáról bekerülő kosz 85-90%-át, sokkal könnyebben, egyszerűbben és rövidebb idő alatt lehet kitakarítani, mint az épület egészéből összeszedni ugyanezt a mennyiségű szennyeződést.
Álljon itt százalékos arányban is, hogy hogyan oszlanak meg a költségek egy padlóburkolat esetében:

  • Beszerzési ár: 10%
  • Javítási költségek: 4%
  • Takarítási költségek: 86%

Egy beszámoló azt is kimutatta, hogy a cipőkön behordott por és sár a felelős a tisztítási költségek 85-90%-ért
tehát ez elég jó ok arra, hogy elgondolkozzunk néhány hatékony megelőző megoldáson. Leginkább a bejárati szennyfogók költségkímélő szerepén. A megspórolt takarítási idő, energia, vegyszer havonta több tízezer forintot is kitehet, amely pár hónap alatt kitermeli a lábtörlőre fordított beruházást. Ennek bizonyítására ragadjunk ki mindösszesen csak egy példát. Szinte minden épületben van padlószőnyeggel borított terület. Nézzük, milyen hatással van a padlószőnyeg vizes-vegyszeres nagytakarítására, annak gyakoriságára és költségeire, ha megfelelő lábtörlő zónával védjük.

Egy három hónapos összehasonlító vizsgálatot készítettek egy iskolában, mely eredménye, hogy a tanulók két bejáraton keresztül érhették el azt a területet, ami szőnyeggel volt borítva. Az egyiknél 6 méter hosszú szennyfogó volt leterítve, míg a másiknál a szőnyeg előtt 10 méter hosszan kőpadozaton haladtak át. Ezen a területen egy normál rácsos és egy műanyag lábtörlő volt. Mindkét bejáratnál 60 000 áthaladást regisztráltak. A hagyományos módon védett padlószőnyeg olyan mennyiségű koszt szedett össze, hogy háromszor kellett
szőnyegtisztító géppel megtisztítani. Erre a vizsgált időszak alatt a lábtörlővel védett területen csak egyszer volt szükség. Más szóval: a nagytakarítás szükséglete 67%-kal csökkent!

Nem mindegy, hogy évente 1 vagy akár 3 alkalommal szükséges vizes nagytakarítást végezni. És nem csak anyagi szempontból! Köztudott, hogy minél többször végzünk ilyen durva beavatkozást, annál gyorsabban roncsolódnak el a padlószőnyeg szálai, annál gyorsabban kezd újra elkoszolódni, a szőnyeg szerkezete meggyengül, ennek következtében megnyúlik, gyorsabban kopik stb, stb… Nem véletlenül ajánlják a komoly padlószőnyeg gyártók, illetve kötik sokszor garanciájukat is ahhoz, hogy megfelelő védelemmel lássák el a szőnyeget a közvetlen szennyezéstől. Például különböző szennytaszító bevonatokkal, vagy éppen szennyfogó szőnyeg használatával.

0 Comments

Mondja el véleményét!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .